• hr
  • en
  • de
  • it
  • ru

Uz pomoć HAMAG-BICRO-a, Centar kompetencije za obnovljive izvore energije (CKOIE) u probni rad pustio malu hidroelektranu Orljava 8

U Brodskom Drenovcu, malom mjestu 30 km zapadno od Slavonskog Broda, na rijeci Orljavi, početkom ožujka 2017. puštena je u probni rad mala hidroelektrana (mHE) Orljava 8 instalirane snage 110 kW. mHE Orljava 8 prvi je takav projekt tvrtke CKOIE po principu „ključ u ruke“, a većina elektrostrojarske opreme elektrane je varaždinski odnosno hrvatski proizvod. Investitor je MAHE HIDROELEKTRANA j.d.o.o. iz Brodskog Drenovca, a vrijednost ugovorenog posla je 1.400.000 kuna. Uspješno puštanje u pogon rezultat je rada sedam većinom mladih djelatnika tvrtke, odreda visoko obrazovanih inženjera.

Na lokaciji za izgradnju nalazi se brana na glavnom toku rijeke Orljave, dovodni i odvodni kanal, a na istom se mjestu nekad nalazio Ćosin mlin dio kojeg je uređen kako bi poslužio kao strojarnica mHE. Električnu energiju u mHE proizvodi asinkroni generator od 110 kW kojeg pogoni dvostruko regulirana vertikalna propelerna turbina kompletno razvijena u CKOIE, a sastavljena u tvrtki Optima energija. Turbina ima zakretne privodne lopatice i upravljanje brzinom vrtnje preko frekvencijskog pretvarača, a projektirana za protok vode od 6 m3/s i pad od 2,3 m. Upravljanje cijelom hidroelektranom u potpunosti je automatizirano, a software za upravljanje također je kompletno razvijen u CKOIE. Proizvedena električna energija se putem frekvencijskog pretvarača isporučuje u elektroenergetsku mrežu HEP-a po povlaštenoj cijeni.

CENTAR KOMPETENCIJE ZA OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE (CKOIE) je razvojno-istraživački centar usmjeren na primijenjena istraživanja i komercijalizaciju istraživačkih rezultata u području korištenja obnovljivih izvora energije. CKOIE je neprofitno trgovačko društvo u stopostotnom vlasništvu Grada Varaždina osnovano 2009. godine, smješten je u Tehnološkom parku Varaždin i u njemu su trenutno zaposlena četiri elektroinženjera. Sufinanciran je od strane Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) iz programa TEHCRO u kategoriji razvojno-istraživačkih centara, a ukupna ostvarena dobit Centra reinvestira se u daljnje istraživačke projekte.