• hr
  • en
  • de
  • it
  • ru

Svečanost potpisivanja Ugovora i dodjela Odluka o financiranju projekata iz fondova Europske unije

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), zajedno s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, sudjelovala je na predstavljanju uspješnih projekata po Pozivima: „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“, „Inovacije novoosnovanih MSP“ i „Kompetentnost i razvoj MSP“. Svečanost potpisivanja ugovora i dodjele Odluka o financiranju održana je u prostorima tvrtke KONČAR – ELEKTROINDUSTRIJA d.d.-u jednom od dobitnika sredstava po pozivu „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“. Iznos od 13,3 milijuna kuna bespovratnih potpora  Končar je dobio za projekt SafeTRAM – Sustav za povećanje sigurnosti vožnje javnog urbanog tračničkog prometa čija je ukupna vrijednost 18,4 milijuna kuna.

Iznimno me veseli vidjeti značajan broj inovativnih ideja i projekata. Nakon potpisivanja Ugovora, za HAMAG-BICRO predstoji razdoblje praćenja provedbe aktivnosti na projektima kao i ocjenjivanje uspješnosti rezultata svake od razvojno-istraživačkih faza.“ – izjavio je predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a, Vjeran Vrbanec.

Također, po Pozivu na dostavu projektnih prijedloga „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“, iznos od gotovo 26,8 milijuna kuna  dobila je i tvrtka SEDAM IT d.o.o., koja će zajedno s partnerima raditi na  industrijskom istraživanju i eksperimentalnom razvoju proizvoda modernog korisničkog iskustva i podrške.

Na samom predstavljanju potpisano je s korisnicima ukupno šest Ugovora temeljem Poziva „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“ i „Inovacije novoosnovanih MSP“ te dodijeljeno 14 Odluka o financiranju temeljem Poziva „Kompetentnost i razvoj MSP“.

Cilj ovog Poziva je podržati razvoj novih proizvoda (dobara i usluga), tehnologija i poslovnih procesa kroz povećanje privatnih ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije, te jačanje kapaciteta poduzeća za istraživanje, razvoj i inovacije, kroz poboljšanje njihove suradnje s institucijama za istraživanje i razvoj. Ujedno će i temeljem ovog Poziva poduzetnicima biti dodjeljivane državne potpore i to onima koji provode projekte istraživanja i razvoja unutar jednog ili više identificiranih prioritetnih tematskih i pod-tematskih područja Strategije pametne specijalizacije. Do sada je u sklopu ovog Poziva doneseno 15 Odluka o financiranju ukupnog iznosa 172,5 milijuna kuna.

Po Pozivu na dostavu projektnih prijedloga „Inovacije novoosnovanih MSP“, potpisano je četiri ugovora ukupne vrijednosti gotovo 6,2 milijuna kuna. Nadalje, u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga  „Kompetentnost i razvoj MSP“, dodijeljeno je 14 Odluka o financiranju, ukupne vrijednosti projekta gotovo 92,5 milijuna kuna.