• hr
  • en
  • de
  • it
  • ru

PoC6: Dodijeljeno gotovo 19 milijuna kuna za 62 inovativna projekta

Dobitnici PoC6 -

Danas se u Inkubacijskom centru za bio-znanosti i komercijalizaciju tehnologije – BIOCentar javno predstavilo 62 projekata koji su ostvarili bespovratnu potporu u iznosu 19 milijuna kuna kroz HAMAG-BICRO program provjere inovativnog programa (PoC6).

Program PoC namijenjen je financiranju inovativnih projekata koji se nalaze u ranoj fazi razvoja novih proizvoda, usluga i tehnoloških procesa s izraženim komercijalnim potencijalom. U 2016. godini, na 6. poziv programa pristiglo je 430 pretprijava od koji je 62 projekta osiguralo bespovratnu potporu od 19 milijuna kuna, dok će korisnici uložiti dodatnih 8 milijuna kuna vlastitih sredstava.

Od 2010. kroz PoC ukupno ugovorena 222 inovativna projekta koje je HAMAG-BICRO sufinancirao s 54,4 milijuna kuna

Darko Horvat

Program financiran u okviru Drugog projekta tehnologijskog razvoja, kroz zajam Svjetske banke pokazao se iznimno uspješnim. Prvi natječaj za program PoC proveden je 2010. godine kada je ugovoren 21 projekt u iznosu od 3,5 milijuna kuna. Kroz Program je, do 2015. godine, 26 inovativnih proizvoda i usluga plasirano na tržište, od kojih je 16 projekata ostvarilo prihod u iznosu od 36 milijuna kuna. Zabilježene su 62 aktivnosti provjere i zaštite intelektualnog vlasništva, a isti je omogućio i otvaranje 134 nova radna mjesta,  odnosno 95 na aktivnostima istraživanja i razvoja.

Povodom predstavljanja novih korisnika Programa, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a, Vjeran Vrbanec, izjavio je:

‘Ponosan sam što smo ovim Programom omogućili stvaranje novih, na znanju utemeljenih poduzeća koristeći postojeću tehnološku infrastrukturu – naše prepoznate centre, odnosno poduzetničke potporne institucije i urede za transfer tehnologije. Na taj način omogućili smo decentralizaciju HAMAG-BICRO aktivnosti i pomoć poduzetnicima u njihovim, lokalnim sredinama.’

Vjeran Vrbanec

BIOCentar – već deset uspješnih komercijalnih projekata

Isto tako, Vrbanec je istaknuo kako ga veseli što će neki od predstavljenih projekata svoje mjesto naći upravo u BIOCentru, najvećem infrastrukturnom projektu HAMAG-BICRO-a i vodećem inkubacijskom centru na području biotehnologije u regiji. BIOCentar trenutno ima deset zaposlenih, od kojih je sedam doktora znanosti. U sklopu programa BIOInfrastruktura, ostvarena je suradnja s farmaceutskom tvrtkom Fidelta d.o.o., dok je u sklopu programa BIOInkubacija u tijeku završna faza pregovora s dvije tvrtke – jednog spin-off-a i privatnog startupa. Također, uspješno je pokrenut program Biotransfer u sklopu kojeg BIOCentar nudi usluge ugovornog istraživanja iz područja biomedicine i biotehnologije. Dogovorena je suradnja na 15-tak komercijalnih projekata s partnerima iz akademske zajednice, prehrambene i farmaceutske industrije te s malim poduzetnicima. Do sada je uspješno realizirano deset komercijalnih projekata.

IMG_6712Popis dobitnika koji su ostvarli bespovratnu potporu (PoC6) možete pregledati na: Dobitnici – 62 PoC6 korisnika.