• hr
  • en
  • de
  • it
  • ru

Hrvatski startupovi u Poljskoj dobili ponudu za investiciju i izvoz

picture-to-use-in-social-media

U Varšavi je prošli tjedan održano finale KICkoff natjecanja na kojem su sudjelovala dva hrvatska predstavnika s projektima HyOpti i Thorium, pobjednici HAMAG-BICRO polufinala istog natjecanja održanog u Zagrebu 8.srpnja 2016.

Hrvatski natjecatelji  Kristijan Horvat (Hydrokinetic turbine) i Marko Rašič (Thorium A+) su uspjeli ući u top 10 finalista iz 12 EU zemalja, iako su prve tri nagrade na samom finalu otišle u ruke startupova iz zemalja srednje i istočne Europe. Ipak, projektu Thorium je ponuđena investicija od 500.000€, a Marko Rašič još razmatra ponudu zajedno sa svojim timom te ovako prenosi iskustva iz Poljske:

„KIC iskustvo u Varšavi bilo je izuzetno zanimljivo. Radionice su bile intenzivne, a sama priprema za finalni događaj odlična. Upoznali smo mnogo zanimljivih ljudi i ono najbitnije stekli kontakte za daljnju suradnju.“

I drugi hrvatski predstavnik, Kristijan Horvat,  je dobio zanimljivu ponudu. Projektu HyOpti je ponuđen izvoz inovativne turbine za plitki riječni tok.

„Prisustvo na ovom događanju bilo je izuzetno iskustvo. S jedne strane tvrtka je dobila besplatnu medijsku promidžbu u EU okvirima.  Organizacijom edukacijskih radionica od strane KIC-a, poslovna analiza projekata ostalih natjecatelja te samo okruženje mladih (poslovnih) inovatora iz cijele EU dali su dodatnu dimenziju cijelom natjecanju. Sve zajedno otvara  vidike za nove poslovne  prilike, moguće iskorake u tehnološkom smislu i povezivanja sa drugim tvrtkama iz EU.

Ulazak u finale za nas je velik uspjeh. S obzirom da prisustvovanje na natjecanju nije bilo motivirano traženjem sufinanciranja za dovršenje razvoja, već traženjem partnera za kasniju promidžbu i distribuciju u svijetu, naš cilj je ispunjen. Ostvareni su kontakti s potencijalnim partnerima koji su zainteresirani za suradnju od trenutka kad će projekt biti verificiran u realnim uvjetima, što se očekuje sredinom sljedeće godine.“

finalistivarsava

Pobjedničko rješenje PolarSol je predstavio estonac Dabrel Prits, a isto smanjuje troškove grijanja zgrada zahvaljujući korištenju solarne energije, toplinske pumpe i patentiranog izmjenjivača topline. Sustav se može proširiti tako da odgovara svim potrebama, a radi čak i u hladnim, sjevernim podnebljima. Prva nagrada je bila 10.000€, dok su 5.000€ i 3.000€ dobili grčki start-up PleioneEnergy, za projektiranje sustava za pohranu energije te GreenerGizer, projekt mađarskog inovatora, koji omogućuje smanjenje potrošnje energije rashladnih uređaja.

Podsjetimo, više od 100 projektnih prijedloga iz 12 europskih država i kroz 6 polufinalnih natjecanja prijavilo se na KICkoff Natjecanje kojem je cilj promicati poduzetništvo među mladima te pružiti potporu najboljim projektima koji mogu ubrzati održivi razvoj europskog energetskog tržišta. KICkoff natjecanje provodi KIC InnoEnergy, europska tvrtka posvećena promicanju inovacija, poduzetništva i obrazovanja na području održive energetike, u suradnji s Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), Razvojnom agencijom Zagreb – TPZ d.o.o, Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER), Step Ri znanstveno-tehnologijskim parkom Sveučilišta u Rijeci, Uredom za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu (UTT) i Centrom kompetencija za obnovljive izvore energije (CKOIE) čije je snage udružio Invento Capital Partners.

Kako su izgledali pitchevi hrvatskih natjecatelja te samu dodjelu nagrada možete pogledati na Facebook stranici Invento Capital Partnersa.