• hr
  • en
  • de
  • it
  • ru

HAMAG-BICRO: Ugovorena 2,2 milijuna kuna potpore za istraživačke projekte

Istraživačko-razvojne tvrtke CADCAM Grupa i ENERGY PLUS osigurale su preko 2 milijuna kuna potpora kroz HAMAG-BICRO program EUREKA kojim se potiču mala i srednja poduzeća (MSP) na suradnju s međunarodnim partnerima u pokretanju istraživačko-razvojnih (IR) aktivnosti. Tom prilikom predstavnici tvrtke su potpisali ugovore o dodjeli sredstava za projekte međunarodne istraživačko-razvojne suradnje s predsjednikom Uprave HAMAG-BICRO-a, Vjeranom Vrbancem i zamjenikom predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a, Borisom Guinom.

Cilj EUREKA programa je potaknuti tvrtke na ulaganje u aktivnosti istraživanja i razvoja te na taj način jačati njihov inovacijski kapacitet, potaknuti međunarodnu suradnju poduzetnika te stvoriti temelje za međunarodni tržišni plasman.

S tvrtkom ENERGY PLUS d.o.o. potpisan je Ugovor o dodjeli sredstava u sklopu EUREKA programa za projekt „E+AURORA – Svjetlo nevidljivog izvora“, kojim HAMAG-BICRO preuzima financiranje u ukupnom iznosu od 1.029.298,29 kuna, što čini 49% projektnih troškova hrvatskog partnera. Riječ je o projektu usmjerenom razvoju visokokvalitetnog inovativnog seta rasvjetnih tijela koje će značajno podići tehnološki i ekološki standard u upravljanju energijom u objektima privatne, javne i poslovne namjene na globalnom tržištu. Konačni rezultat projekta su nova, drugačija i jedinstvena rasvjetna svjetla s LED izvorima svjetlosti koja rješavaju problem izravnog svjetla korištenjem jedinstvenih optičkih rješenja uklanjajući pritom bliještanje i pružajući korisnicima ugodnost boravka u prostoru.

„Projektom „E+AURORA – svjetlo nevidljivog izvora“ razvit ćemo inovativnu seriju rasvjetnih tijela koja će omogućiti bolji vizualni doživljaj uz maksimalno smanjenje zamora očiju uzrokovanog primjenom umjetne rasvjete u unutarnjim prostorima. U tome nam uvelike pomaže program EUREKA kroz financijski doprinos razvoja inovativnog proizvoda te kroz mogućnost suradnje s projektnim partnerom iz Njemačke koji prednjači u razvoju kvalitetnih elektroničkih rješenja za napajanje LED rasvjetnih tijela.“ – izjavio je Zvonko Magić, predsjednik uprave za tvrtku Energy Plus.

HAMAG-BICRO i tvrtka CADCAM Grupa potpisali su Ugovor za projekt „SmartMForming“, kojim Agencija preuzima financiranje dijela projekta i to u ukupnom iznosu od 1.096.884,64 kuna, što čini 50% projektnih troškova hrvatskog partnera. CADCAM Grupa je inovativna tvrtka koja implementira najnaprednija programska rješenja koja se najviše koriste u automobilskoj i zrakoplovnoj industriji te u proizvodnji industrijske opreme. Projektu SmartMForming glavni je cilj razvoj metoda i rješenja ”pametnog” oblikovanja čelika visoke čvrstoće korištenjem servo pogona i senzora. Servo pogoni i senzori integrirani s alatom skratit će tehnološko vrijeme, povećati kvalitetu proizvoda, smanjiti cijenu alata za vrijeme njegovog vijeka trajanja i najvažnije, povećati mogućnost proizvodnje složenijih proizvoda.

„Iznimno smo počašćeni što je ovaj projekt prepoznat od strane HAMAG-BICRO-a. U EUREKA projektu SmartMForming koristit ćemo najnoviju inovativnu tehnologiju 3DEXPERIENCE, koju smo primijenili i u tvrtki Rimac Automobili, kako bismo uspjeli razviti i dati na tržište nova pametna rješenja u razvoju i dizajnu alata„– istaknuo je Zlatko Šimunec, generalni direktor CADCAM Grupe.

Prijave na novi natječaj za program EUREKA otvorene su do 31. ožujka 2017. godine. Više informacija o Javnom pozivu možete pogledati na sljedećoj poveznici: www.hamagbicro.hr/inovacije/privatni-sektor/eureka/zajednicki-poziv-dunavska-regija