• hr
  • en
  • de
  • it
  • ru

HAMAG BICRO pokrovitelj 3. sajma poduzetništva i poduzetničkog obrazovanja u Novom Marofu

U Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu 29. rujna 2017. je održan 3. Sajam poduzetništva i poduzetničkog obrazovanja u organizaciji Srednje škole Novi Marof. S ciljem bolje povezanosti obrazovnog sustava i poduzetništva, sada već tradicionalan sajam svake godine okupi sve više izlagača, a uz domaćina Srednju školu Novi Marof, predstavljaju se mala poljoprivredna gospodarstva, obrti, mali i srednji poduzetnici s područja Varaždinske županije te strukovne obrazovne institucije.

Glavni pokrovitelj ovogodišnjeg Sajma poduzetništva i poduzetničkog obrazovanja je Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije  (HAMAG-BICRO) čiji je predsjednik Uprave g. Vjeran Vrbanec objasnio kako suradnja HAMAG-BICRO-a i Srednje škole Novi Marof proizlazi iz zajedničkih ciljeva obiju strana. – Mi smo agencija koja kontinuirano pruža pomoć i podršku razvoju malog gospodarstva, prvenstveno mikro, malih i srednjih poduzetnika i obrtnika, pa smo, sukladno tim našim proklamiranim načelima koje svakog dana sve više provodimo na terenu, prepoznali ovu inicijativu i dali joj podršku – rekao je Vrbanec.

Jasminka Behin, ravnateljica škole, istaknula je kako je Sajam rezultat dobre povezanosti s poduzetnicima novomarofskoga kraja. – Zadovoljni smo jer nas oni uvijek podrže, a suradnja obrazovanja i poduzetništva je nužna, to ne treba posebno naglašavati. Iznimno su važni i okrugli stolovi koje održavamo na svakom Sajmu, jer na njima svi zajedno doznajemo koji su osnovni problemi i pokušavamo ih zajednički riješiti – izjavila je.

A osnovni je problem, i to ne samo na novomarofskom području, nezainteresiranost učenika za upis u strukovna, odnosno deficitarna zanimanja, stoga je upravo to glavna tema ovogodišnjeg Sajma. Naime, želja je organizatora što bolje promovirati strukovna zanimanja i cjeloživotno učenje. Da stanje nije dobro, odnosno da se mora učiniti daleko više, kako bi učenici bili motivirani upisati se u strukovne škole, potvrdio je Vlado Prskalo, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja. Naglasio je da će Ministarstvo dati snažan vjetar u leđa onim školama koje proizvode strukovni kadar, koje rade na promjeni svog kurikuluma, te stvoriti takve uvjete da učenici izlaze iz škola s onim znanjima koja trebaju gospodarstvu.

U sklopu 3. Sajma poduzetništva i poduzetničkog obrazovanja, na kojem se iz godine u godinu predstavlja sve više izlagača, održana je javna tribina na temu „Promocija strukovnih zanimanja i cjeloživotno učenje“, a nakon nje i okrugli stol o poduzetništvu i cjeloživotnom obrazovanju. Okrugli stol je posjetila i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić. Tom je prilikom istaknula da je, što se tiče strukovnog obrazovanja, Vlada u fazi izmjene Zakona o strukovnom obrazovanju koji bi trebao eliminirati neke od najslabijih točaka. Dodala je i da će se raditi na promociji poduzetničkog i obrtničkog načina života. Podsjetila je da su u tijeku stipendije za obrtnička zanimanja i da je ove godine osiguran rekordan iznos za stipendije od oko 20 milijuna kuna. Nakon okruglog stola ministrica je obišla sajam ispred Kulturnog centra. Gradonačelnik Jenkač zahvalio je ministrici Dalić na dolasku i podršci Sajmu koji je samo jedan od događanja kojim se u cjelini nastoji još više popraviti gospodarska slika Novog Marofa koja je, prema svim pokazateljima, bolja iz dana u dan. No, naglasio je da je pred svima još puno posla kako bi se, prije svega mladima, ponudilo kvalitetno obrazovanje, a nakon toga i kvalitetno radno mjesto. – To je jedini način da mlade zadržimo u Hrvatskoj i jedini način da razvijamo naše gospodarstvo – zaključio je Jenkač.