• hr
  • en
  • de
  • it
  • ru

HAMAG-BICRO na konferenciji „Hrvatska kakvu trebamo“

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) sudjelovala je na četvrtoj po redu konferenciji „Hrvatska kakvu trebamo“. Poljoprivreda za 21. stoljeće – tema je o  kojoj su čelni ljudi države, poduzetnici, stručnjaci i mali poljoprivredni proizvođači iznijeli svoje viđenje. Okupljenima se na početku obratio Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, a na tematskom izlaganju Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede prezentirao je izazove hrvatske poljoprivrede.

Svjesni činjenice da je nužna promjena i modernizacija, konferencija je okupila vodeće znanstvenike, sveučilišne profesore i istaknute javne djelatnike kako bi iznijeli presjek trenutnog stanja ove strateške gospodarske grane koja još uvijek zauzima relativno velik udio u bruto domaćem proizvodu (BDP) i u ukupnoj zaposlenosti.

Posebno su zanimljive bile panel diskusije na kojima su stručnjaci i javni djelatnici dali visokovrijedne i kvalitetne odgovore o sustavu poljoprivrede u Republici Hrvatskoj, ulozi EU fondova, klimatskih promjena te kratkih lanaca opskrbe. Neki od sudionika panel diskusija bili su: ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, predsjednik uprave HAMAG BICRO-a Vjeran Vrbanec te mnogi drugi.

Na pitanje kako HAMAG-BICRO može pomoći mladim poljoprivrednicima, predsjednik Uprave, g. Vjeran Vrbanec odgovorio je: – „HAMAG-BICRO je prepoznao važnost mladih poljoprivrednika, kako s aspekta doprinosa ukupnom ruralnom razvoju, tako i s aspekta zadržavanja mladog radnog stanovništva u ruralnim područjima. Prilikom izrade novog jamstvenog poljoprivrednog programa nastojali smo osigurati bolje uvjete financiranja za mlade poduzetnike poljoprivrednike. Sve pogodnosti, kao i cjelokupni novi poljoprivredni jamstveni program uskoro ćemo predstaviti u Kutini.“

Goran Stanzl/PIXSELL

S obzirom na teme i sudionike, konferencija je dala odgovore na pitanja kakvu Hrvatsku trebamo te na koji način unaprijediti poljoprivredu Republike Hrvatske. Upravo je poljoprivreda jedan od ključnih područja presudnih za neometan i uspješan razvoj Hrvatske, a konferencija je dala jedan ljepši pogled u budućnost i prijedlog konkretnih mjera koje će pridonijeti razvoju poljoprivredno-prehrambenog sektora.