• hr
  • en
  • de
  • it
  • ru

Završeni projekti

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) uspješno je proveo mnoštvo međunarodnih projekata:

SEETechnology (Co-operation of SEE Science Parks for the Promotion of Transnational Market Uptake of R&D Results and Technologies by SMEs) – projekt financiran u sklopu transnacionalnog programa Jugoistočna Europa (SEE) u kojem je HAMAG-BICRO sudjelovao kao projektni partner i koji je trajao od studenog 2012. godine do uspješnog završetka krajem 2014. godine. Glavni cilj projekta bio je razvoj i unaprjeđenje usluga podrške inovativnim malim i srednjim poduzećima te na taj način olakšati pristup inovativnim idejama i proizvodima nastalim u znanstveno-istraživačkom sektoru, te omogućiti suradnju između znanosti i poduzetništva na lokalnoj i regionalnoj razini. Vrijednost projekta iznosila je 2.047 tisuća eura, od čega je HAMAG-BICRO financiran sa 109 tisuća eura.

EVLIA (Making full value of good ideas by leveraging intellectual assets for financing SMEs in SEE) – cilj projekta EVLIA, u sklopu Transnacionalnog programa suradnje za jugoistočnu Europu, bio je razviti metodologiju za financijsku procjenu vrijednosti nematerijalne imovine malih i srednjih poduzeća, u suglasnosti s financijskim dionicima. Tijekom provedbe projektni partneri su testirali njenu učinkovitost na određenom broju inovativnih malih i srednjih poduzeća uz uključenost financijskih posrednika. Trajao je od studenog 2012. godine do uspješnog završetka krajem 2014. godine, a ukupna vrijednost mu je bila 1.920 tisuća eura, od čega je HAMAG-BICRO financiran s gotovo 109 tisuća eura.

TECRINO Učenje kreativnosti u području cjeloživotnog obrazovanja (Life Long Learning Programme – LEONARDO DA VINCI, GRUNDTVIG AND DISSEMINATION – 2007-2013) – cilj projekta bio je razviti e-learning platformu i edukacijske materijale za odrasle u području kreativnosti i inovativnosti baziranim na sustavnom vođenju kroz procese učenja kreativnog i inovativnog razmišljanja. Sadržajni dio platforme se sastojao od multimedijalnih materijala podijeljenih u module i  lekcija u kojima su razrađeni alati i procedure učenja, temeljeni na metodologijama koje potiču kreativno razmišljanje poput lateralnog razmišljanja i TRIZ metodologije. Projekt je trajao od siječnja 2014. godine do kraja 2016. godine. Vrijednost projekta iznosila je 398.653,00 eura, od čega je HAMAG-BICRO financiran s nešto više od 43 tisuće eura.

FIDES (From IP to Business Developing Environment for Start-up Companies) – bilateralni projekt financiran u okviru IPA prekograničnog Operativnog programa Slovenija Hrvatska 2007-2013. Projektom FIDES želio se izraditi sveobuhvatan pregled inovativnog potencijala u regiji, s aktivnostima koje će poboljšati rad potporne okoline. Edukacija i savjetovanje o pravima intelektualnog vlasništva i mogućnostima njihove implementacije u tehnološke modele malih i srednjih poduzeća doprinijet će se realizaciji inovativnih ideja na tržištu. Dvogodišnji projekt FIDES započeo je s aktivnostima u travnju 2011. godine, a završio u ožujku 2013. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 876.313,88 eura.

VIBE (Venture Initiative in Balkan Europe) – projekt je odobren unutar programa Jugoistočna Europa (SEE) i nastojao je odgovoriti na izazov kreiranja sustava za razvoj inovacija i poduzetništva u JI Europi potičući privatna ulaganja u inovativne poduzetničke tvrtke u partnerstvu s javnim inicijativama i investicijama. VIBE je nudio transnacionalni integrirani pristup kako bi se izbjeglo nepotrebno dupliciranje. Cilj projekta bio je mobilizirati kritičnu masu regionalnih investicija te pružiti efikasnu podršku svim interesnim dionicima (investitori, kreatori politike i agencije) te potaknuti snažan rast poduzetnika diljem regije. Projekt je trajao od siječnja 2013. godine do prosinca 2014. godine, a vrijednost mu je bila 1.676 tisuća eura, od čega su aktivnosti koje je proveo HAMAG-BICRO financirane sa 66 tisuća eura.

Više detalja pogledajte na pojedinačnim stranicama.